Tommy Vig Szülinapi koncert – Nyitottműhely – 2023 július 14.

RÉSZLETEK

Rendhagyó koncertre készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos. Hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de a kisebb klubok pódiumain is is nagy sikert aratott különböző formációkkal a jazz rajongók köreiben.

Egyedi zenei világa a kortárs, a klasszikus és a jazz muzsika elemeit ötvözi. A legkiválóbb hazai hangszeres zenészekkel lép fel, az elmúlt hónapban Oláh Kálmánnal játszottak duóban a Magyar Rádió Márványtermében, ezúttal Joe Fritz klarinétossal párt alkotva július 14-én este 19 órától a Nyitott Műhelyben ünnepli immáron 85.(!) születésnapját.
Bár játéka, színpadi jelenléte még mindig fiatalos, ígérete szerint szeptember 30-án a Szabolcsi Bence Zeneiskola Dísztermében szintén kiváló zenésztársakkal együtt utoljára lép fel közönség előtt, lezárva közel nyolc évtizedes, élményekben gazdag pályafutását.

Időpont:

2023. július 14.
19:00 – 23:00

https://www.nyitottmuhely.hu/program/szulinapi-koncert-tommy-85/

Belépődíj: 2.500 Ft
(Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

Tommy Vig

 

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal.   ’56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

 

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

 

De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé. Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.